Planowanie menu dla gości

menu

Planowanie menu w internecie

W Internecie na forach dyskusyjnych bardzo często możemy spotkać prośby o pomoc w ustaleniu menu w związku z wizytą gości. Nie jest to oczywiście sprawa prosta, gdyż zwykle występują różne ograniczenia. Często ograniczają nas finanse, czas, warunki lokalowe oraz upodobania naszych gości. Pamiętać jednak należy, że skoro zapraszamy to siebie gości to pragniemy przyjąć ich tak, aby byli zadowoleni. Dlatego też na tego typu przyjęcia nie koniecznie podajemy to, co my sami lubimy tylko to, co przypadnie do gustu naszym gościom.

Co dla kogo?

Na wstępie, więc trzeba zastanowić się, jakie osoby do nas przybędą. Szczególną uwagę należy poświęcić dzieciom, które jak wiadomo zawsze liczą, że na stole znajdą się jakieś smakołyki. Rozpiętość menu zależy także od charakteru wizyty. Jeśli zaprosimy dwie koleżanki na tak zwaną kawę to wystarczy podanie czegoś słodkiego i napojów gorących. Jeśli spotkanie ma się obyć na świeżym powietrzu, na przykład przy grillu można je zaplanować w luźnej formie. Nikt z gości z pewnością się nie obrazi, jeśli przyjęcie zorganizujemy częściowo w formie samoobsługi. Luźna formuła dotyczy także spotkań nastolatków, którzy najchętniej spędzą czas spożywając chipsy, słodycze i napoje gazowane. Jeśli jednak spotykamy się w szerszym gronie z ważnej okazji należy przygotować przyjęcie składające się z kilku dań.

Kolejność podawania dań

Zaczynamy zwykle od zimnych przekąsek, którymi mogą być śledzie, jajka faszerowane, wędliny czy koreczki. Następnie podajemy obiad składający się z zupy i drugiego dania. W Polsce zwykle w tym miejscu podaje się rosół lub flaki, gdyż są to najbardziej popularne zupy lubiane przez większość osób. Drugie danie z reguły również jest tradycyjne. Podajemy kotlet schabowy lub z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i bukiet surówek. Większość osób robi tak z wygodny, gdyż najprościej jest podać jedno uniwersalne danie zamiast robić osobno dla każdego coś innego. Niemniej jednak dobrze jest gdy goście mają jakiś wybór.

Polska gościnność

W Polsce wśród dań gorących popularnością cieszą się także gołąbki, pyzy, bigos, pieczona karkówka czy zrazy. Na koniec warto oczywiście podać coś słodkiego. Najpopularniejsze jest podawanie ciasta domowej roboty w kilku gatunkach. Jednak goście lubią nie tylko ciasta, doskonale sprawdzą się tutaj także desery, lody, rurki z kremem, galaretki czy ciasteczka. Do części słodkiej należy także podać kawę i herbatę. Ważnym składnikiem przyjęcia są także alkohole. Polscy mężczyźni przy Większych przyjęciach najchętniej spożywają alkohole wysokoprocentowe. Do obiadu warto jednak podać dobre wino odpowiednio dobrane do charakteru serwowanych potraw. Choć na naszych przyjęciach z reguły królują potrawy z kuchni polskiej nie należy bać się wprowadzania nowości. W Polsce całkiem dobrze zdążyły się już przyjąć dania z ryżem, makaronem a także pizza i owoce morza. Bardzo lubimy dania z kuchni greckiej, włoskiej a także azjatyckiej. Aby znaleźć dobre i sprawdzone przepisy warto sięgnąć do Internetu. Dość często przedstawione są  tu szczegółowe instruktaże wraz ze zdjęciami, także nawet przygotowanie potrawy z kuchni obcej nie będzie problemem.

Wyszukiwane frazy w Google:

  • menu dla gosci

Dodaj komentarz