Jakiego grilla wybrać?

grill kula

Spożywane na świeży powietrzu potrawy znacznie lepiej smakują. Powietrze wręcz zaostrza nasz apetyt, a dobre towarzystwo sprawia, że możemy biesiadować nawet cały dzień. I o to właśnie chodzi! Po ciężkim tygodniu pracy, wreszcie przychodzi czas na grilla. Dla tych, którzy jeszcze go nie mają, mamy kilka wskazówek, które ułatwiają dokonanie zakupu – bo możliwości i rodzajów jest naprawdę wiele…

Po pierwsze należy zadać sobie pytanie dla ilu osób będziemy przygotowywać dania z grilla – dla dwóch, trzech, czterech a może dla całej familli, składającej się z ciotek, wujków, babć, kuzynek i jeszcze kilku bliskich znajomych, których przecież nie wypada nie zaprosić do wspólnego stołu. W zależności od potrzeb wybierzmy więc grilla o odpowiedniej wielkości rusztu. Dla małej ilości osób grill o średnicy około 30 cm będzie optymalnym rozwiązaniem, dla większej rodziny natomiast powinien mieć wymiary około 60 x 50 cm.

Zwracajmy też uwagę na wysokość grilla. Zazwyczaj te mniejsze nie są wysokie, więc za każdym razem będziemy musieli do niego kucać, by obrócić karkówkę czy szaszłyki. Większe grille natomiast mają ruszt na poziomie naszego pasa, a więc bardzo wygodnie i swobodnie można obracać nasze smakołyki bez konieczności schylania.

Po drugie zastanówmy się też nad rodzajem grilla. Na rynku dostępne są grille gazowe, węglowe, na drewno lub elektryczne. Każde mają oczywiście jakieś plusy i minusy, kwestia tylko, co nam bardziej odpowiada. Jeśli np. będziemy robić grilla na tarasie lub ogrodzie obok domku rodzinnego to świetnym rozwiązaniem okaże się grill elektryczny. Jeśli natomiast zamierzamy zabrać grilla na kemping lub inne miejsce z dala od naszego domu to wówczas najlepiej wybrać grill węglowy lub gazowy na butlę.

Po trzecie musimy też zdecydować się na kształt i ostateczny wygląd grilla. Mamy do wyboru grille okrągłe, czyli tzw. grill kula, prostokątne i kwadratowe. Grille mogą być wykonane ze stali chromowanej, emalii lub żeliwa. Mogą też mieć pokrywę lub nie. Z reguły jednak nie używamy pokrywy, choć znacznie skraca ona czas grillowania i zapewnia równomierne pieczenia, ponieważ utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz. Jeśli więc pokrywa to koniecznie musi mieć ona uchwyt oraz wywietrznik, zapewniający sprawną regulację powietrza.

Po czwarte zwracajmy też uwagę na to, czy grill ma półki i blaty. Znacznie ułatwiają one przygotowywanie posiłków, ponieważ można na nich położyć talerzyk lub szczypce a nawet kubeczek z napojem dla osoby, która zajmuje się pilnowaniem grilla. Pamiętajmy jednak, że drewniane trzeba będzie zaimpregnować przed pierwszym użyciem.

Po piąte dobrze kupić grilla, który ma kółka. Powinny one być dość duże, ponieważ ułatwi to jego przestawienie.

Ceny grilli w zależności od rodzaju plasują się od kilkudziesięciu złotych do nawet paru tysięcy. Wszystko jednak zależne jest od naszych potrzeb i oczekiwań.

Dodaj komentarz